of 6
All materials on our website are shared by users. If you have any questions about copyright issues, please report us to resolve them. We are always happy to assist you.

Food Temperature Logs Sanitizing Instructions

Category:

Food & Beverages

Publish on:

Views: 2 | Pages: 6

Extension: PDF | Download: 0

Share
Description
Food Safety and Sanitation Monthly Training September 2016 Food Temperature Logs Sanitizing Instructions November 2016 Food Services Division In This Issue Training Guide & Requirements This
Transcript
Food Safety and Sanitation Monthly Training September 2016 Food Temperature Logs Sanitizing Instructions November 2016 Food Services Division In This Issue Training Guide & Requirements This training packet includes: Topic of the Month Spotlight on Safety Fresh Facts Sign-in Sheet Quiz and Answer Key Food Services Manager or Sr. Food Service Worker duties: Allocate minutes each month to conduct training Conduct a separate 5-minute breakout session for the Spotlight on Safety topic once or twice a month Trainings must be completed each month File all training materials in the Safety & Sanitation Box Store training materials with end of year files at the end of the school year Complete the monthly training survey on the Food Services website to indicate that training is complete All employees must: Sign the 2-part sign-in sheet. One for the Monthly Safety & Sanitation training and the other column for the Spotlight on Safety breakout session Food Temperature Logs Maintaining a Food Temperature Log supports accountability and allows managers to verify that food is not being held at temperatures where bacteria will multiply quickly. Sanitizing Instructions PG.2-3 Prevent foodborne illness by ensuring that all food contact surfaces are properly cleaned and sanitized. Bonus: Learn about the Characteristics of Food Soils. PG.4 Food Temperature Logs November What are Food Temperature Logs? Food Temperature Logs are tools that allow you to monitor food temperatures and help insure that food is safe when stored, prepared, and served. Maintaining food at proper temperatures is essential in preventing harmful bacteria from compromising the safety of food items. As a result, proper temperature control helps reduce the risk of people getting sick. The food items on the Food Temperature Log must match the Production Record Worksheet. How To Use The Food Temperature Logs The Food Services Manager must decide on the frequency temperatures should be monitored and who will be responsible for performing the duty. Once they have established these factors, proper monitoring of food temperatures may begin. The Food Temperature Logs vary in format according to the operation (e.g. cooking, cooling, and holding), so it is important that the designated employee enters all the information required in each log (e.g. food involved, date, time, and equipment). During the monitoring process, if the employee encounters a discrepancy between the temperature taken and the safe food temperature required, he/she must inform the manager immediately. After informing the manager, the employee must take immediate action (e.g. discard, reheat, adjust temperatures) to ensure that the food is safe to prepare, store, or eat. Any temperature abuse observed must be recorded in the comment section with the corresponding action to insure that the standard has been met. At the end of each working day the Food Services Manager must review the Food Temperature Logs and sign them. Food Temperature Logs November DID YOU KNOW? A large percentage of food poisoning cases could be eliminated if people washed their hands more often when preparing and handling food. What are Time/Temperature Control for Safety (TCS) Foods TCS is short for Time/Temperature Control for Safety. This term replaces what was previously called Potentially Hazardous Foods (PHF). Examples of TCS foods include: chicken, beef, pork, fish, eggs, milk and dairy products, soy products, cooked rice, cooked beans, cut melons, and cut tomatoes. Correct Cooking and Reheating Temperatures will ensure that potentially hazardous foods are thoroughly cooked to reduce the risk of foodborne illnesses. (Cool foods quickly to keep the food out of the Temperature Danger Zone of 41 F F.) Fruits and Vegetables for Hot Holding F Raw Seafood & Eggs F Cuts of Raw Beef, Pork, and Lamb F Ground/Chopped Meats F Pre Cooked/Ready to Heat/Raw Poultry F Food Safety Myth Myth: Once the food has been cooked, all the bacteria have been killed, so I don t need to worry once it s done. Fact: Actually, the possibility of bacterial growth actually increases after cooking, because the drop in temperature allows bacteria to thrive. This is why keeping cooked food warmed to the right temperature is critical for food safety. Food Temperature Logs November Spotlight on Safety Sanitizing Test Kits A sanitizing test kit must be used to test the strength of the liquid sanitizing solution. Dip the strip into the solution for 10 seconds. The solution should be at Why Is Sanitizing Required? Effective cleaning and sanitizing helps protect the health of people by controlling the transmission of diseases and preventing transmission of diseases into foods. Cleaning and sanitizing helps prevent pest infestations by reducing residues that can attract and support pests. It also improves the shelf life and quality of food products. Foodcontact surfaces, utensils, and equipment should be cleaned after each use. Sanitizing is done to reduce the number of disease causing germs on surfaces to a safe level. It is important that only approved sanitizers be used in the proper strengths. If they are too strong they may have a negative effect on a child s health. If they are too weak they may not kill germs and disease will spread. Unapproved sanitizers may be effective at killing disease causing germs, but their use may have negative effects on the health of the children. 200 ppm. The concentration of a sanitizer should be tested each time a new batch is mixed. Sanitizing Instructions It is important to sanitize equipment like pots and pans, cooking utensils, sink tops, countertops, refrigerated storage, display equipment and other hard non-porous surfaces. Wash and rinse all articles thoroughly. Next mix 1 oz. of approved sanitizing solution before sanitizing. (LIQUID TIMSEN ) to 4 gallons of water (200 parts per million (PPM). When handling hazardous chemicals use Personal Protective equipment (P.P.E.). After sanitizing, surfaces should remain wet for at least 30 seconds followed by adequate draining and air drying. Characteristics of Food Soils Soil is any unwanted matter on the surface of an object that one desires to be clean. Special care must be taken to ensure that all soil is removed and that it is not redeposited on the surface. Soil may be classified as visible and invisible, the latter category being primarily microorganisms, such as bacteria, yeasts, and molds. Soil is best identified by characteristics that give information on how it may be dissolved, because the object of cleaning is to dissolve or to suspend soil and then to wash it away. Some food soils can be dissolved in water such as simple carbohydrates (sugars), some simple mineral salts (NaCl), and some starches. It is impossible to sanitize a surface that is still dirty. There must be an effective rinse after the cleaning step to remove detergent residue that can interfere with the action of chemical sanitizers. Cross Contamination September QUIZ: FOOD TEMPERATURE AND SANITIZING INSTRUCTIONS Select the best answer. There is only 1 correct answer per question. 1. The Temperature Danger Zone is: A. 35 F F B. 35 F F C. 0 F F D. 41 F F 2. Examples of TCS foods include: A. Grapes, apples and squash B. Cut watermelon, cut tomatoes and eggs C. Flour, crackers and salt D. All of the above 3. Any food that is time/temperature abused must be: A. Thrown away B. Recorded at end of meal service only C. Recorded in the comment section with the corresponding action taken to assure that the standard has been met D. None of the above 4. Food-contact surfaces, utensils and equipment should be cleaned: A. Once a day B. As often as possible C. After each use D. When there is a health inspector present 5. The food items on the Food Temperature Log must match the? A. Damaged and Discarded Log B. Production Record Worksheet C. Thermometer Calibration Log D. Refrigerator Freezer Log Quiz continued on the next page... Food Temperature Logs November QUIZ: FOOD TEMPERATURE AND SANITIZING INSTRUCTIONS Select the best answer. There is only 1 correct answer per question. 6. The best way to handle hazardous chemicals is to: A. Use bare hands B. Use P.P.E. C. Keep a window closed D. All of the above 7. An approved sanitizer used by Food Services Division would be: A. Window Cleaner B. Liquid Timsen C. Bleach D. Quats 8. Which action can hinder the chemical action of the sanitizer solution? A. Using water B. Using the correct sanitizing concentration C. Using a Test Kit D. Dirty surface 9. What is sanitizing? A. Removing soil from the surface of cutting board B. Sanitizing is reducing the number of disease causing germs on surfaces to a safe level C. Staying out of the temperature danger zone D. None of the above 10. What is the cooking temperature for precooked foods? A. 135 F B. 145 F C. 155 F D. 165 F Answers 1.D 2.D 3.C 4.C 5.B 6.B 7.B 8.D 9.B 10. D
Similar documents
View more...
Search Related
We Need Your Support
Thank you for visiting our website and your interest in our free products and services. We are nonprofit website to share and download documents. To the running of this website, we need your help to support us.

Thanks to everyone for your continued support.

No, Thanks